pühapäev, 3. veebruar 2008

III PEATÜKK


KAUBANDUS

Oleme loomulikult kuurorti südames, mistõttu hinnad küündivad siin Eesti tasemele ja kohati ületavad neid. Alkohol on väga kallis. 0,33 l õlu maksab eesti rahas 10 krooni, 0,5 l aga lausa 16 krooni. Tundub, et kasulikum on osta väiksemaid purke. Õlu ise muide maitseb väga sarnaselt Saku Originaalile või A. Le Coq'ile. Veini hinnad on täiesti laes, Two Oceans maksis 790 bahti (üle 250 krooni). Toit on samas suhteliselt odav. 200 eesti krooni eest saame kahekesi siin restoranis kõhu täis, joogid summa sisse arvatud. Muud esemed on hinna poolest kõikuvad ja mõnikord sõltuvad sellest, kuidas oskad kaubelda. Siin leidub nii fikseeritud hindadega kohti kui kauplemise kohti.

Tai on väga tsiviliseeritud riik, seega sobib inimestele, kes otsivad eksootikat, kuid ei taha loobuda kõigist euroopalikest mugavustest. Mobiililevi on hea, kusjuures mobiili omavad ka kõik kohalikud autojuhid, giidid, hotellitöötajad jt. Internetiühendus on ka talutav (DSL), ehkki enamjaolt tasuline, wifi levialasid vähe ja needki tasulised. Pangaautomaate leidub isegi väiksemates kohtades, nagu see, kus meie oleme. Pangaautomaadid on iseenesest keerulised ja igaüks neist isemoodi. Meie esimene kogemus oli ühe hotelli läheduses asuva automaadiga. Pin koodi sissetoksimisega sai hakkama, edasine tegevus läks aga kreisiks. Oli kolm valikut, savings, withdrawal ja mingi kolmas veel. Proovisime nad kõik läbi, mõnikord kataloogipuus jõudes täiesti mõeldamatutesse paikadesse. Terve hunnik termineid nagu funds, credit, check jne, kuid mitte kuskil meile nii vajalikku ja lihtlabast sõna nagu CASH. Okei, withdrawali all oli veel kolm valikut, mille hulgast valisime huupi "savings", mille tagajärjel avanes lõpuks paljutõotav summa valik. Hiljem leidsime veelgi keerulisema aparaadi, mil ei olnud enam ka sõna withdrawal.

Enamus tailasi siin kuurordis saavad aru lihtsamatest inglisekeelsetest väljenditest, hotellide ümbruses suudab pea iga kaupmees öelda "tere, kuidas läheb" nii inglise, soome, rootsi, saksa kui vene keeles. Kahjuks on nende inglise keele hääldus lihtsalt kohutav ning sageli "söövad" ära nad kõik susisevad häälikud sõna lõpus ning vahetevahel ka r-tähed. Kuna vähestele inglisekeelsetele väljenditele nende sõnavaras ühtegi alternatiivi ei leidu, siis, kui turist nendest aru ei saa, kordavad nad seda sama fraasi mitu-mitu korda, millega pole loomulikult mitte midagi peale hakata. Kord juveelipoes, kus pakuti tasuta õlut, viskit ja kuumi jooke, palus Maarja mul leti taga riiulil olevat likööri tellida. Oma soovi teatavaks tehes vastas tailanna mulle "no, no, tussoo." Ma selle peale, et "Väh?". Selle peale kordas tailanna mulle vähemalt kümme korda "tussoo, tussoo". Seejärel tuli teine tailanna ning näitas sõrmega silma peale ja ütles: "Only tussoo." Siis ma taipasin, et need on seal ainult vaatamiseks.

LIIKLUS

Liiklus pole Phuketil hullem kui Tallinnas. Õhtusel tipptunnil on autosid umbes sama palju liikvel või natuke vähem. Teed on kitsad ja liiklus vasakpoolne. Maarja märkas ja näitas mulle eile ühte huvitavat silti: nool vasakule ja kiri all "Turn if safe", mis tõlkes tähendab "keera, kui julged".
Väga palju uusi automarke liigub ringi, eelistatud on maasturilaadsed. Palju on Toyotasid. Nad kõik näevad välja nagu Corollad v6i Avensised, kuid nimi on mingi täiesti imelik, näiteks Vios. Toyota Hiachi on lemmikmark, nägin telekast isegi selle reklaami.

KLIIMA

Praegu on väidetavalt suhtelielt jahe aeg, seega ei tõuse temperatuur päeval üle 35 kraadi ja öösel jääb 25 kanti. Kliima on niiske, aga sellega harjub. Päike on väga kuri. Taimaal on kaks aastaaega - kuiv aeg ja vihmaperiood. Kuiv aeg, mis kestab umbes novembrist maini, on turismi tipphooaeg. Viimased paar kuud siiski kuumuse tõttu tagasihoidlikumad. Vihmaperioodiks tõmbuvad turismiäris töötavad tailased jälle oma kodudesse ja elavad veidi rahulikumat elu.

Kata Palm Resort & Spa. Phuket. Tai

Kommentaare ei ole: